Ще се приеме ли да ставаш охранител и с основно образование? Интервю с председателя на Българска камара за охрана и сигурност.


Промени в Закона за частната охранителна дейност, качени за обществено обсъждане, предвиждат охранители да бъдат и хора с основно образование. С тях се премахва и изискването трудовото възнаграждение на охранителя да е "основно".
"Промените са съгласувани между МВР и бизнеса. За 5 г. от функционирането на закона сме набелязали най-проблемите точки в практическото му приложение, за да бъде работещ законът и да не предполага системното нарушаване от страна на бизнеса", заяви председателят на Камарата за охрана и сигурност Николета Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че проблемът с образованието на охранителите е най-вече в малките населени места, където законно трудно се назначават пазачи с основно образование на земеделски земи.

"По сега действащия закон не може да се работи като охранител, ако не е по основен трудов договор. Това не е ефективна професия, не е добре платена, с лоша репутация, интересна основно за пенсионери и възрастни хора. Ако обаче охранителите могат да работят на допълнителен трудов договор като втора работа, ще има повече желаещи", убедена е Атанасова.

Заплатата в момента преобладаващо е около минималната работна, а искането е да се доближи до средната за страната.

Вижте целия разговор във видеото на https://www.dnes.bg/obshtestvo/202...