Много уязвими са ниските етажи, заяви Николета Атанасова - председател на Българска камара за охрана и сигурност.

За Коледа и Нова година голяма част от хората заминават на почивка и оставят домовете си без надзор за по-дълго време, а това е и активният период на крадците.

"Няма мярка за сигурност, която да не може да се преодолее. Въпросът е да забавим крадците и те да се откажат. Ако жилището е мишена от по-дълго, то се наблюдава. Много уязвими са ниските етажи", каза председателят на Българската камара за охрана и сигурност Николета Атанасова в студиото на "България сутрин".

Според нея крадците имат изключителна интуиция за това къде си съхраняваме ценностите и следвайки статистиката, която е оповестена, отбеляза, че тенденцията е към ръст на кражбите предимно в големи градове. Атанасова съветва да не оставяме отворени прозорци, когато ни няма, и да се включи СОТ-ът. Препоръчва да оставим светната някоя лампа, а съседите да наблюдават жилището. Председателят на Българската камара за охрана и сигурност ни напомни и че е важно да спрем водата централно, за да не сме наводнени, когато се върнем.

"Най добрата защита е да има СОТ, който да е свързан с мониторинг център. Няма непреодолима ключалка. Има такива, които се пробиват по-трудно. Ключалките с пръстов отпечатък също могат да бъдат преодолени, но отнема повече време, става рисково и крадците се отказват", коментира Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сигурността е 80% превенция и 20% реакция - разумните хора взимат мерки предварително. Тя подчерта, че ценните лични вещи трябва да бъдат в нас под постоянно наблюдение, когато пазаруваме, а по отношение на автомобилите отбеляза, че основното правило е да не се оставят видими вещи вътре - трябва да бъдат скрити.

"Получи се схващането, че се намаляват изискванията към охранителите и вече недостатъчно компетентни хора могат да изпълняват тази дейност. Ако един потребител на охранителна услуга иска качество, той няма да заложи на охранител с основно образование. Ще предвиди достатъчно средства в бюджета си, за да се наемат хора с минимално средно образование. Законът дава долна граница, под която не може да се пада, но горната е неограничена", заяви Атанасова.

"Това не е атрактивна професия. От 1 януари се вдига минималната работна заплата значително, което налага предоговаряне на цените за физическа охрана. Големият проблем е, че клиентите не посрещат с разбиране", добави тя.

Вижте целия разговор във видеото на: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok...