Международен турнир по джу джицу и специална защита се проведе на 16.02.2013 г. в зала „Овергаз Арена" в София.

Международен турнир по джу джицу и специална защита се проведе на 16.02.2013 г. в зала „Овергаз Арена" в София. Това е първото състезание, организирано със съвместните усилия на нестопански организации на държавни и частни правоохранителни структури - Централен полицейски джу джицу клуб, Българска джу джицу федерация и Българска камара за охрана и сигурност.

Специални гости на Турнира бяха ген. Людмил Маринчевски, г-н Петър Денев, главен секретар на Българска стопанска камара, и г-жа Татяна Иванова, секторен референт на Секторен консултативен съвет „Частни услуги за сигурност".

„Турнирът събра рекорден брой състезатели - 105 участници от 16 клуба и фирми в България и Република Сърбия", според Тони Петров, президент на Централен полицейски джу джицу клуб и организатор на мероприятието.

Състезанието се проведе по 4 дисциплини: файтинг система, дуо система, не ваза и специална защита. Специалната защита се практикува от състезатели, работещи в правоохранителните органи - полиция, армия, съдебна власт, частни охранителни фирми и други. В тази дисциплина участваха отбори от спортни и полицейски клубове, от охранителни фирми, Колежа по охрана и сигурност и Съюза на парашутистите в България. Дисциплината включва различни техники на защита със и без помощни средства /палка и белезници/ - обезвреждане, контролиране и задържане на нарушител чрез правомерни действия. Именно тази дисциплина обедини полицаи и охранители да премерят сили в това, което за тях не е просто спорт, а професия.

На финалистите по „Специална защита" г-н Петър Денев връчи от името на БСК - Съюз на Българския бизнес почетни грамоти и плакети в знак на подкрепа към тези хора, работещи в сферата на сигурността, която от своя страна е неизменен фактор за нормалното функциониране на бизнеса.

„Някои негативни събития вкараха трайно охранителния бранш в светлините на „прожекторите", което означава, че е време държавни и частни структури за сигурност да потърсят нови пътища за взаимодействие и ефективни решения за сътрудничество", сподели Николета Спасова, председател на БКОС.